Prejsť na obsah

Medzi víťazkami tretieho ročníka L’Oréal-UNESCO má svoje zastúpenie aj UPJŠ v Košiciach

1minút, 30sekúnd

V bratislavskej Mozartovej sále už po tretíkrát slávnostne vyhlásili výsledky súťaže L’ORÉAL-UNESCO pre ženy vo vede. Odborná porota určila za víťazky RNDr. Vlastu Demečkovú, PhD. z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach  a v kategórii do 35 rokov Mgr. Martinu Gálikovú, PhD. z Ústavu zoológie SAV.

RNDr. Vlasta Demečková, PhD. pôsobí v Ústave biologických a ekologických vied PF UPJŠ v Košiciach. Cieľom jej projektu je výskum účinku probiotík a ich schopnosti znormalizovať imunitné reakcie u pacientov s nešpecifickými zápalovými ochoreniami čriev (IBD). „Ochorenia IBD predstavujú chronické celoživotné zápalové ochorenia tráviaceho traktu postihujúce najmä mladých ľudí vo veku 15 – 35 rokov. Neliečené ochorenie môže viesť k vážnym komplikáciám, napríklad k rakovine hrubého čreva a následne až k smrti. V rámci týchto ochorení zohráva dôležitú úlohu črevná mikroflóra, ako aj abnormálna imunologická reakcia organizmu vedúca k zápalu črevnej sliznice. Vhodne vyselektované probiotiká spolu s nanočasticami môžu predstavovať efektívne modulátory črevnej imunity aj v rámci novej fekálnej mikrobiálnej terapie,“ vysvetľuje RNDr. Vlasta Demečková, PhD.

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 24 vedkýň v šiestich vedných disciplínach, dvanásť z nich postúpilo do finále. Obe výherkyne získali výhru vo výške 5000 eur, ktorú môžu investovať do ďalšieho výskumu alebo na osobné účely. Cieľom projektu je vyzdvihnúť prácu slovenských vedkýň a upriamiť pozornosť médií na ich talent a úspechy, osloviť mladú generáciu a motivovať ju k zvoleniu vedeckej kariéry.


Študuj na UPJŠ