Prejsť na obsah

Košické univerzity si pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie sériou zaujímavých podujatí

2minút, 20sekúnd

    Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach zorganizovali pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie sériu podujatí pod spoločných názvom Deň košických študentov. Program sa začal v utorok 19. novembra 2019 od 12.00 hod. na pôde UVLF a neskôr pokračoval na UPJŠ v Košiciach.

    Prvé z podujatí v rámci Dňa košických študentov Študenti študentom, prineslo aktivity študentských organizácií a spolkov UPJŠ, UVLF a TUKE. Na UVLF sa program začal už o 12. hodine spomienkovou slávnosťou nazvanou Späť v čase v centrálnej zóne univerzitného areálu pri bronzovej soche koňa Arda. Objavili sa v ňom historické fotografie konfrontované sú súčasťou nazvané Spomienky na súčasnosť, replika slávneho Bufetu Koruna s tradičnou ponukou párkov a tresky, o spomienky sa podelili Hrdinovia doby a napokon sa v areáli rozhorel Plamienok vďaky a štrngalo sa kľúčmi.

    Následne o 14.00 hod. sa uskutočnilo na Rektoráte UPJŠ prijatie študentov rektormi troch košických univerzít. Budova Minerva sa stala o 15.00 hod. dejiskom diskusie s názvom „Dnes nás učia, v 89 boli študentmi“. V rámci rozhovorov o nehe, moci a politike diskutovali doc. Mgr. Róbert Stojka, PhD. z Katedry filozofie a dejín filozofie Filozofickej fakulty UPJŠ, PhDr. Marián Gladiš, PhD. z Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie FF UPJŠ a Mgr. Peter Mlynarčík, PhD. z Matematického ústavu SAV v Košiciach. Diskusiou sprevádzala Mgr. Adriana Jesenková, PhD. z Katedry aplikovanej etiky FF UPJŠ.

    Súčasťou programu Dňa košických študentov bol hokejový zápas pre košických študentov v Steel aréne. V hokejovom derby sa o 17.00 hod. stretli mužstvá HC Košice a Liptovského Mikuláša. Študentský zápas so sprievodným programom tematicky venovanému udalostiam z Novembra 1989 a zľavneným vstupné bol prvým spoločným projektom troch košických univerzít a hokejového tímu HC Košice v rámci ich spoločného memoranda. Zúčastnené strany sa zhodli, že Študentský zápas by sa mohol stať tradičným podujatím opakujúcim sa každý rok.

    Po hokejom súboji pokračoval program Dňa košických študentov aktivitami na Lekárskej fakulte UPJŠ. O 18.00 hod. si účastníci vychutnali interaktívnu výstavu s odborným výkladom Prvý dotyk so slobodou a následne o 20. 00 hod. koncert No NAME v aule LF UPJŠ.

Viac informácií nájdete v tlačovej správe alebo v článku KOŠICE ONLINE.


Študuj na UPJŠ