Prejsť na obsah

UPJŠ v Košiciach začala v októbri realizovať prestížny európsky projekt CasProt v oblasti výskumu proteínových receptorov

2minút, 19sekúnd

    Od 1. októbra 2020 začala Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach ako koordinátor projektu Horizon 2020 realizovať prestížny projekt CasProt z európskeho Rámcového programu EÚ pre výskum  a inovácie v rámci výzvy “Twinning“. Na tomto projekte sa podieľajú vedecké tímy z Centra interdisciplinárnych biovied Technologického a inovačného parku (CIB TIP) a Katedry biofyziky Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pod vedením prof. RNDr. Pavla Miškovského, DrSc.

    Hlavným cieľom projektu pod názvom „Fostering high scientific quality in protein science in Eastern Slovakia (CasProt)“ je zvýšenie vedeckej kapacity a rast výskumného potenciálu UPJŠ v Košiciach v oblasti vied o proteínoch. Realizácia projektu bude trvať 3 roky, pričom UPJŠ v Košiciach je jeho hlavným koordinátorom.
    Špičková kvalita vedeckých tímov partnerských subjektov v projekte – Technickej univerzity v Mníchove a Univerzity v Zürichu, je predpokladom pre rozvoj UPJŠ v Košiciach v oblasti výskumu proteínov s ambíciou dosiahnutia pozície lídra v tejto vedeckej oblasti na Slovensku.
    Tento projekt povedie k rozvoju technológií a k zvýšeniu inovačného potenciálu UPJŠ v Košiciach  s očakávaným dopadom nielen pre východné Slovensko, ale aj celé Slovensko. Z hľadiska vedeckého zamerania sa v projekte CasProt aplikujú pokročilé metódy riadenej evolúcie na cielený vývoj špecifického typu proteínových receptorov nazývaných GPCRs (z angl. G protein-coupled receptors). GPCR predstavujú rozhodujúce molekulové viacúrovňové spínače, ktoré kontrolujú mnohé signálne dráhy na bunkovej úrovni. Ich dôležitosť podčiarkuje fakt, že približne 50% dostupných liečiv na trhu je zacielených práve na reguláciu aktivity GPCR, ktoré sú spojené s rôznymi mentálnymi, metabolickými, kardiovaskulárnymi, zápalovými a zmyslovými poruchami. Napriek nesmiernemu významu GPCR proteínov sú poznatky o štruktúre a dynamike GPCR silne limitované, a to hlavne v dôsledku ich extrémne nízkej rozpustnosti.
    Výsledky výskumu umožnia pochopenie molekulových základov regulácie funkcie GPCR, ako aj vylepšenie racionálneho prístupu cieleného vývoja nových liečiv.
    Projekt významne podporuje aj mladých vedcov v rozvoji zručností v oblasti interdisciplinárnych biovied a jednou z ambícií projektu je tiež prilákať skúsených slovenských vedcov dlhodobo pôsobiacich v zahraničí. Očakávame, že výsledky projektu povedú k vytvoreniu patentu a start-up spoločnosti ako aj ku kontaktom s významnými priemyselnými spoločnosťami.

 


Študuj na UPJŠ