Prejsť na obsah

Výskumné projekty s vynikajúcou úrovňou za rok 2020

4minút, 45sekúnd

Agentúra na podporu výskumu a vývoja už štvrtýkrát zverejnila publikáciu Výskumné projekty s vynikajúcou úrovňou, v ktorej sú prezentované výsledky riešenia projektov dosahujúcich vynikajúcu úroveň. V publikácií sú obsiahnuté informácie o realizácii a výsledkoch niekoľkoročnej práce slovenských odborníkov na projektoch za obdobie rokov 2015-2019 v základnom a aplikovanom výskume v prírodných, technických, lekárskych, pôdohospodárskych, spoločenských a humanitných vedách.

Medzi výskumnými projektami s vynikajúcou úrovňou sú aj projekty riešené na pracoviskách našej univerzity.

Skupina prírodných vied:

1.Magnetokalorický jav  v kvantových a nanoskopických systémoch – zodpovedný riešiteľ: prof. Ing. Martin ORENDÁČ, CSc. z Ústavu fyzikálnych vied Prírodovedeckej fakulty

Predmetom výskumu bolo štúdium nízkoenergetických excitačných módov vo vybraných kvantových a nanoskopických systémoch s dôrazom na vyjasnenie zmeny stavu vyvolanej zmenou teploty a vonkajším magnetickým poľom.

2.Transkriptóm, metabolóm a signálom bioaktívnych látok s protinádorovým účinkom v rode hypericum – zodpovedná riešiteľka: prof. RNDr. Eva ČELLÁROVÁ, DrSc. z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty

Predmetom výskumu: Zástupcovia rodu Hypericum, z ktorých väčšina nebola dosiaľ fytochemicky charakterizovaná, predstavujú veľký potenciál jedinečných látok pre farmacetický priemysel.

Ide predovšetkým o naftodiantróny a floroglucinoly, ktoré sú typické pre mnohých zástupcov rodu. Napriek veľkému potenciálu týchto látok pre diagnostiku a terapiu nádorov, biosyntetické dráhy v rastline neboli dosiaľ jednoznačne experimentálne potvrdené, rovnako ako neboli identifikované gény kódujúce kľúčové enzýmy ich biosyntézy. Predmetom výskumu v rámci tohto projektu bolo komplexné štúdium prírodných látok zo skupiny antrachinónov, hlavne hypericínu a jeho derivátov. Komplexnosť spočívala v štúdiu regulácie biosyntézy týchto látok, ich potenciálnych genotoxických účinkov na biologických modeloch a mechanizmov pôsobenia na vybrané nádorové bunkové línie. V snahe prispieť k objasneniu biosyntézy boli pri riešení projektu použité najnovšie sekvenačné, analytické a zobrazovacie technológie umožňujúce získať a korelovať transkriptomické a metabolomické dáta s dátami o ich lokalizácii in sitū. Protinádorové účinky týchto látok sa študovali buď samostatne alebo v kombinácii s inými liečivami s cieľom objasnenia mechanizmov ich účinku a vplyvu na výsledný predpokladaný synergický efekt, predovšetkým pri fotodynamickej terapii. Podmienkou pre perspektívne využitie týchto látok v terapii a diagnostike nádorov je ich neutrálny, prípadne protektívny účinok na zdravé bunky, preto bolo súčasťou komplexného prístupu aj testovanie vybraných kombinácií bioaktívnych látok na genotoxicitu.

Skupina lekárskych vied:

1.Nové biomarkery premotorického štádia Parkinsonovej choroby – zodpovedná riešiteľka: prof. MUDr. Zuzana GDOVINOVÁ, CSc. z Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty

Predmet výskumu: Parkinsonovu chorobu (PCH) je v súčasnosti možné diagnostikovať až na základe prítomnosti typických motorických príznakov, pričom už vtedy došlo k minimálne 60% úbytku dopaminergných neurónov v substantia nigra, ako aj k významnému postihnutiu iných neurotransmiterových systémov a samotný patologický proces prebieha podľa odhadov 15 – 20 rokov. Predpokladá sa, že samotná PCH nevzniká primárne v mozgu ale u väčšiny pacientov v periférnom nervovom systéme (črevnom, čuchovom), odkiaľ sa postupne šíri do mozgu a špecifické biomarkery by mohli umožniť diagnostiku PCH ešte v jej veľmi včasných prodromálnych štádiách. Väčšina doteraz realizovaných štúdií skúmajúcich potenciálne neuroprotektívne intervencie nepriniesla významnejšie pozitívne výsledky, čo z veľkej časti súvisí s pokročilosťou patologických zmien a nízkymi funkčnými rezervami mozgových štruktúr, ktoré sú cieľom týchto terapeutických intervencií pri súčasných možnostiach pomerne neskorej diagnostiky PCH. Identifikácia dostatočne senzitívnych a špecifických biomarkerov prodromálneho štádia PCH by preto mala prelomový význam.

Skupina humanitných vied:

1.Heidegger, metafyzika a dejiny filozofie – zodpovedný riešiteľ: prof. PhDr. Vladimír Leško, CSc. z Katedry filozofie a dejín filozofie Filozofickej fakulty

Predmet výskumu: Filozofické dielo nemeckého filozofa Martina Heideggera patrí k najvýznamnejším, ktoré formovalo podoby filozofovania v 20. storočí. Porozumieť tomuto dejinno-filozofickému fenoménu, ako aj jeho súčasným metamorfózam, si preto vyžaduje mimoriadne bádateľské úsilie. Pochopenie jeho teoretických spôsobov hľadania odpovede na hlavnú ontologickú otázku čo je Bytie prinieslo so sebou mnohé zásadné filozofické inšpirácie, ktoré sú aj v súčasnosti predmetom intenzívnych bádateľských úsilí. Z uvedených dôvodov je potrebné sa aj v našich domácich podmienkach vyrovnať s týmto Heidegggerovým filozofickým dedičstvom v jednote historicko-filozofických a filozofických problémov. Heideggerovo filozofické dielo je sui generis zavŕšením silného modelu filozofie dejín filozofie, ktorý má svoj počiatok v Hegelovom filozofickom učení.

Viac informácií o projektoch…

Vedeckým tímom gratulujeme k vynikajúcemu hodnoteniu ukončených vedeckých projektov.

 


Študuj na UPJŠ