Prejsť na obsah

Výzva na zapojenie sa do programov iniciatívy EIT Food

2minút, 8sekúnd

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa stala jedným z koordinátorov iniciatívy EIT Food na Slovensku. Vyzývame výskumné tímy a začínajúce firmy, aby využili jedinečnú príležitosť zapojiť sa do jedného z programov iniciatívy EIT Food. Aktivitu EIT Food na UPJŠ koordinuje Technologický a inovačný park, UPJŠ.

Potravinový systém čelí viacerým spoločenským, environmentálnym a podnikateľským výzvam – viac ako 2 milióny ľudí na svete trpí nadváhou, 800 biliónov ľudí trpí podvýživou, celosvetovo sa vyhadzuje až jedna tretina jedla, 70 % odberu pitnej vody pochádza z potravinárskeho priemyslu, iba 3.4 % start-upov v EU podniká v potravinárskom priemysle a 9 z 10 start-upov neuspeje na trhu z dôvodu malého dopytu po ich produktoch.

EIT Food je iniciatíva založená Európskym inovačným a technologickým inštitútom (EIT) na podporu zelenej ekonomiky Európskej únie (EÚ) v oblasti zdravých potravín a poľnohospodárstva. Ponúka výskumné a start-upové programy prístupné 17 európskym krajinám pre urýchlenie inovácií v tomto segmente. Hlavným poslaním tejto iniciatívy je vytvoriť udržateľný potravinový systém a poskytnúť inovatívne príležitosti v európskom obchodnom sektore.

Iniciatíva EIT Food sa zameriava na šesť hlavných oblastí:

  • Targeted nutrition
  • Sustainable Agriculture
  • Digital transformation of traceability
  • Alternative proteins
  • Sustainable aquaculture
  • Circular food systems

EIT Food koordinuje spoluprácu 85 partnerov, ktorých zástupcami sú popredné európske agropotravinárske spoločnosti, výskumné ústavy a univerzity. Jej hlavnou úlohou je spojiť všetkých dôležitých hráčov, poskytnúť im mentoring a  urýchliť tak inovačný proces, ktorý transformuje potravinársky systém. Súčasťou siete je aj RisingFoodStars Association, ktorá spája najlepšie agropotravinárske start-upy a scale-upy.

Uchádzači o jednotlivé podporné programy získajú napr. prístup na tento segment trhu, propagáciu svojej značky a mediálny priestor, nových zákazníkov, možnosť využívať infraštruktúru – laboratóriá, testovacie pozemky a technológie, spoluprácu s mentormi, kontakty na finančné skupiny a odborníkov na svetovej úrovni, resp. možnosť networkingu s ďalšími profesionálmi v tejto oblasti.

Pozývame vedcov, začínajúce, ale aj etablované regionálne firmy, ktorí majú záujem inovovať a vstúpiť na trh, aby kontaktovali Mgr. Romana Orosa, (roman.oros@upjs.sk), obchodného a marketingového riaditeľa TIP-UPJŠ.

 

Prílohy

File File size
pdf vyzva-EIT-FOOD-ponuka-programov-2021 581 KB

Študuj na UPJŠ