Prejsť na obsah

Lekárska fakulta UPJŠ v spolupráci s mestom Košice testuje protilátky na COVID-19

1minút, 51sekúnd

    Zodpovedný postoj slovenských vysokých škôl k riešeniu súčasnej pandémie preukazuje aj aktuálna spolupráca Lekárskej fakulty UPJŠ s vedením mesta Košice pri testovaní na protilátky voči COVID-19. Otestovať sa môže až desaťtisíc dobrovoľníkov, ktorí ochorenie prekonali alebo o jeho prípadnom prekonaní nevedeli. Testovanie v rámci klinickej štúdie Prevcoveast prebieha od 19. do 30. apríla v priestoroch Magistrátu mesta Košice a jej cieľom je zistenie prítomnosti protilátok v populácii a reálneho rozšírenia vírusového ochorenia v metropole východného Slovenska a jeho okolí.
    „Výsledky pomôžu aj pri predikcii ďalšieho vývoja pandémie a definovaní rizikových skupín obyvateľstva. Testov na prítomnosť protilátok sa môžu zúčastniť dospelí a deti od 12 rokov. Podmienkou je len to, aby doteraz neboli očkovaní ani prvou dávkou ktorejkoľvek vakcíny,“ uviedla prof. MVDr. Monika Halánová, PhD., prodekanka Lekárskej fakulty UPJŠ a prednostka Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UPJŠ. „Na základe výsledkov vieme povedať, či je testovaný človek v akútnej fáze ochorenia, alebo je tesne po jeho prekonaní, prípadne Covid-19 prekonal v minulosti. Otestovať sa môžu prísť aj tí, ktorí o tom, že mali Covid-19 možno ani nevedia, lebo sa u nich nevyskytli žiadne príznaky. Dokážeme to zistiť na základe prítomnosti protilátok IgM a IgG v organizme,“ dodala prof. Halánová.
    Na odber nie je nutné vopred sa objednať, dobrovoľník pri príchode vyplní dotazník s osobnými údajmi, zdravotným stavom a podpíše informovaný súhlas so zapojením sa do štúdie. Po odobratí vzorky krvi je účastníkovi zaslaný výsledok SMS správou.
    „Táto spolupráca so samosprávou dokazuje význam podpory vedeckovýskumných kapacít, ktoré svojimi technickými a osobnými skúsenosťami pomáhajú zabezpečiť plynulý priebeh testovania. Slovenské univerzity aj týmto spôsobom dokazujú, že sú piliermi modernej slovenskej spoločnosti,“ poznamenal rektor UPJŠ v Košiciach, prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc.


Študuj na UPJŠ