Prejsť na obsah

Spomienková slávnosť pri príležitosti 160. výročia úmrtia P. J. Šafárika

2minút, 9sekúnd

    26. júna uplynulo 160. rokov od úmrtia Pavla Jozefa Šafárika, významného slovenského historika, etnografa, básnika a zakladateľa vedeckej slavistiky. Naša univerzita je s touto významnou osobnosťou spätá od svojho založenia a vo svojich aktivitách sa snaží zachovávať a zdôrazňovať odkaz Šafárikovho diela.
    Pavol Jozef Šafárik pochádza z malej nenápadnej obce v Slovenskom Rudohorí – Kobeliarovo. Obyvatelia obce sú právom hrdí na svojho významného rodáka. 160 rokov od jeho úmrtia si pripomenuli 3-dňovými slávnosťami, ktoré vyvrcholili v nedeľu 27. júna a na ktorých nechýbali ani zástupcovia Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, doc. Regina Hučková, prorektorka pre marketing a vzťahy s verejnosťou, prof. Ján Gbúr, poradca rektora pre vzťahy s inštitúciami v oblasti kultúry a umenia a Mgr. Adriana Sabolová, kancelárka univerzity.

    „Univerzita od svojho vzniku v roku 1959 sa usiluje napĺňať vedecký odkaz Šafárikovho diela. Zvlášť ju inšpirovalo jeho zdôrazňovanie etických pravidiel vedeckého výskumu, jeho civilizovaný akademický a medzikultúrny dialóg, zdôrazňovanie medzinárodnej výskumnej spolupráce a korektných medziľudských vzťahov. Zároveň sprístupňuje a propaguje jeho vedecké a umelecké dielo pre našich študentov a pre širokú čitateľskú a kultúrnu verejnosť na Slovensku a v zahraničí. V roku 1991 Vedecká rada UPJŠ schválila vydanie sedemzväzkových Spisov P. J. Šafárika v slovenčine.  Doterajšie štyri vydané zväzky svedčia o tom, že sa jeho dielo prirodzene včlenilo do slovenského recepčného priestoru a zaujalo svojou výpovednou hodnotou nielen vedeckú, ale aj širšiu čitateľskú komunitu. V roku 2019 bola odhalená bronzová busta P. J. Šafárika v areáli našej univerzity a súčasne sa začalo s realizáciou dokumentárneho filmu o živote a diele P. J. Šafárika, ktorý pre covidové problémy bude dokončený až koncom tohto roka. Vedenie UPJŠ je pripravené pomôcť starostke Kobeliarova pri skvalitnení a prezentácii stálej expozície v Pamätnom dome P. J. Šafárika.“ uviedol v príhovore prof. Ján Gbúr.

    Blíži sa letné obdobie, ktoré mnohí strávime objavovaním nášho krásneho Slovenska. Ak budete mať cestu okolo Kobeliarova, zájdite do Pamätnej izby Pavla Jozefa Šafárika a pripomeňte si, prípadne objavte zaujímavosti spojené aj s našou univerzitou.


Študuj na UPJŠ