Prejsť na obsah

Univerzita bez hraníc UPJŠ v Košiciach privítala najmenších študentov

1minút, 52sekúnd

      Už po jedenástykrát Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach otvorila svoje brány deťom, ktoré sa zúčastnili projektu Univerzita bez hraníc (UBH). „Detská univerzita“ (denný detský tábor) sa začal v pondelok 12. júla 2021 a ukončený bol slávnostnou promóciou 16. júla 2021 v aule prof. Prasličku.

     K inšpirácii vedecko-výskumným prostredím viedli účastníkov UBH počas denných aktivít vysokoškolskí pedagógovia zo všetkých piatich fakúlt UPJŠ v Košiciach. Tento ročník bola rozšírená aktivita zameraná na budovanie a prehlbovanie ekologického správania a povedomia. Väčšina popoludňajších činností bola v rámci rozvoja kalokagatie venovaná telesným aktivitám na Ústave telesnej výchovy a športu UPJŠ v Košiciach. Animátori zabezpečili účastníkom zážitky z „cestovania v čase“ a aktivity boli tematicky zamerané na ukážky športovania v praveku, staroveku, stredoveku, novoveku i v budúcnosti.

    Odmenou pre najmenších 48 študentov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach boli okrem medailí a odmien za plnenie jednotlivých úloh aj poznanie experimentálnej výučby a nové zážitky. Na praktických príkladoch sa naučili starostlivosti o vlastné telo, získali prehľad o podstate povolaní lekára, právnika, učiteľa i vedca. Vyskúšali si simulovaný súdny proces, predstavené im bolo aj fungovanie verejnej správy a hravou formou spoznali digitalizačný proces prebiehajúci v Univerzitnej knižnici UPJŠ.

    „Oproti projektom podobného charakteru je Univerzita bez hraníc koncepčne zameraná na sprístupnenie sveta vedy a vzdelania aj deťom pochádzajúcim zo sociálne vylúčených vrstiev našej spoločnosti s cieľom podporiť tak rozvoj ich talentu, schopností a zručností. Teší nás, že tak ako  každý rok, aj tentokrát sa ho zúčastnia deti z detských domovov, ktoré s veľkým záujmom vnímajú „vážny a seriózny“ akademický svet a prejavujú záujem o nové poznatky,“ uviedla koordinátorka projektu Univerzita bez hraníc a vedúca Úseku kancelárie rektora a vzťahov s verejnosťou, Mgr. Adriana Sabolová.

 


Študuj na UPJŠ