Prejsť na obsah

Výsledky výskumov z UPJŠ zaujali na SlovakiaTech Forum-Expo 2021

1minút, 47sekúnd

    Zástupcovia Prírodovedeckej a Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach sa 14. a 15. septembra predstavili verejnosti na 3. ročníku SlovakiaTech v Kulturparku. Udalosť, ktorá pritiahla pozornosť médií, nadšencov inovácií a nových technológií či širokej verejnosti, priniesla priestor na prezentáciu progresívnych projektov z dielní vedeckovýskumných pracovníkov našej univerzity.
    Svojimi prednáškami zaujali prof. RNDr. Renáta Oriňaková, DrSc. (ÚCHV PF), doc. RNDr. Adriana Zeleňaková, PhD. (ÚFV PF), RNDr. JUDr. Pavol Sokol, PhD. (ÚI PF) a prof. RNDr. Gabriel Semanišin, PhD. (ÚI PF). V jednotlivých prezentačných stánkoch boli predstavené biologicky rozložiteľné materiály, výroba vodíka, vývoj nových materiálov pre Li-iónové a Li-S batérie, magnetické nanočastice pre biomedicínske aplikácie, modely teploty povrchu v meste, analýza údajov či programovaná viac hladinová ventilácia pľúc s premenlivými tlakmi, objemami, časom a prietokmi prof. MUDr. Viliama Doniča, CSc.
„Na veľtrhu sa naša fakulta prezentovala šiestimi stánkami, tromi odbornými prednáškami a jednou panelovou diskusiou. Hoci sa orientujeme najmä na základný výskum, vedecké výsledky dokážeme postaviť do svetla priamych aplikácií v praxi. Podujatie SlovakiaTech Forum-Expo bolo výbornou príležitosťou preukázať to. Za významný benefit veľtrhu považujem prítomnosť mladej verejnosti ale najmä zástupcov Vlády SR a regionálnej politiky KSK i mesta Košice, ktorí uznali kvalitu produktov vedy UPJŠ nadobudnuté v zložitých podmienkach. Chcem sa v mene vedenia fakulty poďakovať svojim kolegom, pracovníkom i doktorandom, za nasadenie a entuziazmus, s ktorými prezentovali výsledky svojej dlhoročnej práce. Vďaka patrí aj vedeniu UPJŠ za možnosť participovať na veľtrhu a skvelú podporu v zázemí, pričom takto odovzdávam spätnú väzbu aj od našich aktérov – prírodovedcov,“ zhodnotil SlovakiaTech Forum-Expo 2021 prodekan Prírodovedeckej fakulty pre vonkajšie vzťahy, doc. Mgr. Michal Gallay, PhD. Práve Prírodovedecká fakulta mala na STFE najväčšie zastúpenie z UPJŠ.


Študuj na UPJŠ