Prejsť na obsah

Hlavný správca projektov NATO SPS na UPJŠ v Košiciach

1minút, 53sekúnd

    Dňa 14. októbra 2021 rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc., spolu s prorektorkou pre zahraničné vzťahy a mobilitu, doc. Ing. Silviou Ručinskou, PhD. a doc. RNDr. Andreou Strakovou Fedorkovou, PhD. z Ústavu chemických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ privítal programového manažéra pre energetickú a environmentálnu bezpečnosť a vedu pre mier a bezpečnosť NATO, Richarda Brewina. Pán Brewin je zodpovedný za NATO SPS projekty a vedeniu univerzity predstavil možnosti získavania grantov zo štruktúr Organizácie Severoatlantickej zmluvy. Jedným z úspešne ukončených projektov UPJŠ, ktorý bol podporený prostredníctvom NATO SPS je Development of New Cathodes for Stable and Safer Lithium-Sulphur Batteries (NATO SPS No. 985148), na ktorom ako jedna z hlavných riešiteliek participovala doc. RNDr. Andrea Straková Fedorková, PhD. Hlavnými požiadavkami výziev SPS projektov sú bezpečnosť, environmentálna kompatibilita, nízka cena, stabilita či aplikácia na mierové i vojenské účely.

    Predmetom projektu bol výskum nových materiálov, ktoré umožnia výrobu komponentov pre lítium-iónové batérie s výrazne zlepšenou spoľahlivosťou vrátane vyššej stability, hustoty výkonu a účinnosti. Tieto materiály zodpovedajú otázky týkajúce sa bezpečnosti, environmentálnej kompatibility, ceny a účinnosti. Projekt sa zameral na vývoj nových kompozitných katódových materiálov na báze síry vhodných pre vysokoenergetické lítium-iónové batérie.

    „Osobne som veľmi rada, že Richard Brewin, ako hlavný správca projektov NATO SPS, navštívil UPJŠ v Košiciach a zúčastnil sa aj medzinárodnej vedeckej konferencie NFA (Nanomaterials: Fundamentals and Applications) vo Vysokých Tatrách. Vyjadril uznanie výsledkom nášho projektu a vedeniu univerzity predstavil možnosť využitia SPS projektov pre ďalšiu spoluprácu nielen s univerzitami a výskumnými pracoviskami (bottom-up projekty), ale aj s ministerstvami a štátnou správou (top-down projekty),“ povedala po stretnutí s Richardom Brewinom doc. Straková Fedorková. Návšteva pána Brewina poukázala na význam výsledkov projektu  PF UPJŠ, ktoré sú demonštrované prostredníctvom reálnych prototypov Li-S batérií.


Študuj na UPJŠ