Prejsť na obsah

Projekt UPJŠ Nauč sa základy informačnej bezpečnosti a vzdelávaj svoje okolie bol podporený Fondom SK-NIC

1minút, 57sekúnd

Fond SK-NIC aj tento rok vyhlásil Výzvu pre malé projekty, ktoré sa venujú inovatívnym nápadom a efektívne využívajú informačno-komunikačné technológie k vzdelávaniu, projekty podporujúce digitálnu ekonomiku malých a stredných podnikov a taktiež projekty zamerané na potláčanie nepodložených správ a konšpirácií na internete. Pri hodnotení sa kládol dôraz na prínos pre cieľovú skupinu, spôsob realizácie projektu, efektivitu či udržateľnosť projektu. Medzi 12 najlepšími a podporenými projektami bol aj ten z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorý nesie názov  „Nauč sa základy informačnej bezpečnosti a vzdelávaj svoje okolie“, ktorý získal finančnú podporu vo výške 10 000 eur. Prezentácia víťazných projektov Výzvy pre malé projekty 2021 a slávnostné odovzdanie finančných príspevkov Fondu SK-NIC sa uskutočnilo dňa 16.11.2021.

„Hlavným cieľom projektu je zvyšovanie bezpečnostného povedomia u širokej verejnosti, ktorý sa má dosiahnuť odbornou prípravou žiakov stredných škôl a ich následnými vzdelávacími aktivitami. Žiakov stredných škôl budú vzdelávať lektori, odborníci v oblastiach informačnej bezpečnosti, projektového manažmentu, práva, a informačných a komunikačných technológií,“ priblížil základnú ideu RNDr. JUDr. Pavol Sokol, PhD., vedúci CSIRT-UPJS.

Podstatou je okrem iného u žiakov rozvíjať mäkké zručnosti, ktoré sú potrebné pre tímovú prácu a riešenie ich diseminačných aktivít na zvyšovanie bezpečnostného povedomia laickej verejnosti. Projekt bude prebiehať od decembra 2021 do októbra 2022. Bližšie informácie o projekte je možné nájsť na stránke prvého akademického CSIRT-UPJS tímu na Slovensku.


Overuj si fakty

Na nebezpečenstvo šírenia dezinformácií, nepodložených správ a konšpirácií tiež upriamuje pozornosť kampaň „Overuj si fakty“ Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Jej cieľom je budovanie povedomia o nebezpečenstvách misinformácií, dezinformácií, fake news, hoaxov alebo trollingu. Projekt „Nauč sa základy informačnej bezpečnosti a vzdelávaj svoje okolie“ je prehĺbením celkovej snahy o dosiahnutie mediálnej a informačnej gramotnosti.


Študuj na UPJŠ