Prejsť na obsah

Interdisciplinárny tím na podujatí Women in Forensic Computing Workshop 2022

2minút, 3sekúnd

Dňa 28. marca 2022 sa na Ústave matematiky Univerzity v Oxforde uskutočnilo podujatie s názvom „Women in Forensic Computing Workshop 2022“, ktorého cieľom bolo zvýšenie záujmu študentov a mladých akademických výskumníkov o výskum a prácu v oblasti digitálnej forenznej analýzy, ako aj zvýšenie povedomia a ocenenie výskumných prác žien pôsobiacich v tejto oblasti.

Predmetného workshopu sa zúčastnilo 49 účastníkov vrátane dvoch zástupkýň UPJŠ, a to JUDr. Laury Bachňákovej Rózenfeldovej, PhD. pôsobiacej v pozícii výskumného pracovníka na Ústave teórie práva Gustava Radbrucha Právnickej fakulty UPJŠ a Mgr. Evy Markovej, pôsobiacej v pozícii odborného zamestnanca akademického CSIRT-UPJŠ tímu a interného doktoranda na Ústave informatiky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ.

JUDr. Laura Bachňáková Rózenfeldová, PhD. predstavila vo svojom príspevku prezentovanom na workshope výsledky výskumu, ktorý sa týkal problematiky dátovej analýzy rozhodnutí vnútroštátnych súdov vo vzťahu k dokazovaniu prostredníctvom digitálnych dôkazov s osobitným zameraním na použitie IP adries ako dôkazov v súdnom konaní. Diskutované boli rôzne otázky v tejto súvislosti, vrátane spôsobu interpretácie dôkazov zo strany slovenských súdov, pochopenie relevantných technických aspektov digitálnych dôkazov súdmi, ako aj aplikácia súvisiacich právnych princípov a zásad v súdnom konaní.

Mgr. Eva Marková v rámci prezentácie ukázala, akým smerom sa uberá výskum na Ústave informatiky v oblasti bezpečnosti. Odprezentovala, akými spôsobmi je možné hľadať vzťahy medzi forenznými artefaktmi a ich atribútmi v rámci digitálnej forenznej analýzy. Na detekciu anomálneho správania a rôznych vzťahov v rámci forenzných artefaktov využívajú metódy ako klastrovanie, formálnu konceptovú analýzu alebo detekciu outlierov. Vo svojej prezentácii predstavila výsledky tohto výskumu, pričom v rámci workshopu boli diskutované úvahy, ako v predmetnom výskume pokračovať.

Prezentovanie výsledkov výskumu na tomto podujatí bolo financované z projektu APVV č. 17/0561 s názvom „Ľudsko-právne a etické aspekty kybernetickej bezpečnosti“, na realizácii ktorého sa podieľa interdisciplinárny tím z Prírodovedeckej a z Právnickej fakulty UPJŠ.


Študuj na UPJŠ