Prejsť na obsah

Skúsenosti s implementáciou HRS4R – workshop UPJŠ s Ústavom živočíšnej fyziológie a genetiky Akademie věd ČR

2minút, 50sekúnd

O svoje skúsenosti s implementáciou HRS4R sa v priestoroch Rektorátu UPJŠ 8. júna 2022 v rámci workshopu podelili členovia Ústavu živočíšnej fyziológie a genetiky Akademie věd Českej republiky, personalistka Martina Smejkalová, projektový manažér HR Grantu a koordinátor HR Award Mgr. Radek Snášel, zástupca riaditeľa pre organizáciu a prevádzku Ing. Štěpán Hladký a mzdová účtovníčka Jindřiška Filipová, ktorých na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach privítali prorektorka pre zahraničné vzťahy a mobilitu doc. Ing. Silvia Ručinská, PhD., prorektor pre vedeckovýskumnú činnosť a doktorandské štúdium prof. RNDr. Peter Fedoročko, PhD., kvestor UPJŠ RNDr. Ing. Michal Tkáč, PhD., vedúca úseku právnej agendy a správy majetku JUDr. Zuzana Gažová, vedúca úseku organizačných činností a personalistiky RNDr. Edita Vojtová a inštitucionálna koordinátorka programu Erasmus+ Mgr. Mária Vasiľová, PhD.

HRS4R je skratka pre Stratégiu ľudských zdrojov vo výskume (Human Resources Strategy for Researchers), ktorá je nástrojom na podporu praktickej implementácie princípov Európskej charty výskumných pracovníkov a Kódexu správania pre nábor výskumných pracovníkov, ktoré v marci 2005 prijala Európska komisia. Charta a Kódex sumarizujú úlohy, povinnosti a práva výskumných pracovníkov, zamestnávateľov a organizácií financujúcich výskum za účelom  zlepšiť pracovné  podmienky a príležitosti pre profesionálny rozvoj výskumných pracovníkov v celej Európe a prispieť tým k zatraktívneniu prostredia pre špičkových výskumníkov z celého sveta. Komisia prostredníctvom Charty a Kódexu vydala odporúčania sformulované v 40 princípoch, ktorými by sa členské štáty mali riadiť. UPJŠ získala značku „HR Excellence for Research“ v rámci tejto iniciatívy v septembri 2021, Ústav živočíšnej fyziológie a genetiky Akademie věd Českej republiky v máji 2021. Obe inštitúcie sú teraz vo fáze implementácie Akčného plánu HRS4R, ktorá trvá dva roky a jej cieľom je skvalitniť služby pre vedeckých pracovníkov a výskumníkov, zabezpečiť efektívny manažment ľudských zdrojov, podporu pre mladých vedcov a vytvoriť atraktívne podmienky aj pre zahraničných vedeckých pracovníkov.

Cieľom osobného stretnutia a workshopu bola predovšetkým výmena skúseností, predstavenie procesov a postupov v implementačnej fáze HRS4R, predstavenie oblastí, na ktoré sa sústreďujú obe inštitúcie v rámci svojich Akčných plánov pre HRS4R, a hľadanie možností ďalšej spolupráce medzi UPJŠ a ÚŽFG. Program sa začal o 10. hodine prestavením oboch tímov zapojených do HRS4R, po prezentácii procesov HRS4R na UPJŠ a na ÚŽFG sa diskutovalo o GAP analýze, OTM-R formulári (Open, Transparent and Merit-based Recruitment of Researchers), akčných plánoch, zapojení zamestnancov do procesu HRS4R, prieskume, princípoch HRS4R, aktivitách zameraných na kariéru zamestnancov, vedeckej integrite, rodovej rovnosti a internacionalizácii. V závere stretnutia boli zhrnuté možnosti ďalšej spolupráce.
 
Viac informácií o HRS4R


Študuj na UPJŠ