Prejsť na obsah

Tradícia Jarnej školy doktorandov UPJŠ bola po dvojročnej prestávke obnovená

2minút, 43sekúnd

Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 sa v dňoch 14. – 17. júna 2022 uskutočnil 8. ročník Jarnej školy doktorandov (JŠD) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá sa konala už tradične v Liptovskom Jáne. Pandémia spôsobila, že na jeseň v roku 2020 JŠD prvýkrát prebehla len v online režime a v roku 2021 bola dokonca prvýkrát v jej krátkej histórii zrušená. Po vynútenej prestávke aj vzhľadom na priaznivé ohlasy zo strany zúčastnených doktorandov a významných domácich i zahraničných odborníkov z predchádzajúcich siedmich ročníkov sa vedenie univerzity rozhodlo v tradícii Jarných škôl doktorandov pokračovať tak ako po minulé roky v prekrásnom prostredí Liptova a v overenom klasickom formáte.

Tohto ročníka sa zúčastnilo spolu 48 doktorandov zo všetkých fakúlt univerzity a päť lektorov z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a z Hokkaido University. V priebehu štyroch dní odzneli plenárne prednášky pozvaných expertov a 22 doktorandov z Fakulty verejnej správy, Právnickej a Filozofickej fakulty v sekcii spoločenskovedných a humanitných vied a 26 doktorandov z Lekárskej a Prírodovedeckej fakulty v sekcii lekárskych a prírodných vied prezentovalo doterajšie výsledky svojej vedeckej práce počas doktorandského štúdia. Súčasťou odborného programu podujatia bola aj panelová diskusia s rektorom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach prof. RNDr. Pavlom Sovákom, CSc. ako aj s ďalšími členmi vedenia: prof. RNDr. Petrom Fedoročkom, CSc., prorektorom pre vedeckovýskumnú činnosť a doktorandské štúdium, prof. RNDr. Gabrielom Semanišinom, PhD., prorektorom pre informatizáciu a riadenie kvality, a doc. Ing. Silviou Ručinskou, PhD., prorektorkou pre zahraničné vzťahy a mobilitu. V rámci voľnočasovej aktivity absolvovalo 29 účastníkov JŠD pod vedením profesora Kováča z Prírodovedeckej fakulty výstup na vrch Poludnica (1549 m n. m.), odkiaľ sa im naskytol panoramatický výhľad na celý Liptov.

Cieľom JŠD je prehlbovať aspekt interdisciplinarity v doktorandskom štúdiu, posilňovať vzájomnú informovanosť a oboznamovať doktorandov so súčasnými trendmi vo výskume v oblasti lekárskych, prírodovedných, spoločenskovedných a humanitných vied.

Aj tento ročník môžeme hodnotiť ako veľmi úspešný, ktorý bol zároveň impulzom na nadviazanie vzájomných kontaktov a  platformou na výmenu skúseností počas doktorandského štúdia. Som presvedčený, že vnútorne obohatil doktorandov a umožnil im lepšie pochopiť výskumné smerovanie ich rovesníkov. Kolektív doktorandov, ktorí sa zúčastnili tento rok JŠD, hodnotím ako jeden z najlepších, ak nie najlepší v celej krátkej histórii Jarných škôl doktorandov. Svojou aktivitou a prezentovanými výsledkami dokázali, že v absolútnej väčšine študijných programov má doktorandské štúdium na univerzite jednoznačne charakter vedeckej prípravy doktorandov,“ zhodnotil pán prorektor prof. RNDr. Peter Fedoročko, CSc. ôsmy ročník JŠD.

FOTOGALÉRIA …
 


Študuj na UPJŠ