Prejsť na obsah

Prijatie zástupcov Francúzskeho veľvyslanectva v SR na UPJŠ

1minút, 53sekúnd

V utorok 21. júna 2022 navštívili Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zástupcovia Francúzskeho veľvyslanectva v SR, Jean-Marc Cassam-Chenaï, kultúrny radca Francúzskeho veľvyslanectva a riaditeľ Francúzskeho inštitútu v Bratislave, Yan Pautrat, atašé pre vedeckú a univerzitnú spoluprácu, Martina Saganová, Chargée des échanges a stážistka Claire Bikouta. Stretnutie prebehlo za prítomnosti prorektorky pre zahraničné vzťahy a mobilitu doc. Ing. Silvie Ručinskej, PhD., prodekanky pre medzinárodné vzťahy Filozofickej fakulty UPJŠ  doc. Mgr. Renáty Panocovej, PhD. a PhDr. Márie Paľovej, PhD. z FF UPJŠ.
 
Účastníci rokovania nadviazali na témy minuloročného stretnutia. Diskutovalo sa o náročnosti procesu zosúlaďovania, ktorému sú vystavené všetky vysoké školy v SR. V priebehu rokovania sa obe zúčastnené delegácie zhodli na tom, že proces zosúlaďovania nepovažujú za problematický a vnímajú ho ako výzvu na zlepšenie vnútorných procesov a zvýšenie kvality vzdelávania na UPJŠ. Zásadnou témou bola internacionalizácia UPJŠ a stratégia internacionalizácie vysokého školstva v SR, ktorú vypracovalo MŠVVaŠ SR. Stratégia ministerstva je zameraná predovšetkým na internacionalizáciu doma a UPJŠ má v tejto stratégii zachytené mnohé plánované alebo už realizované aktivity. V tejto súvislosti bolo dôležitou súčasťou rozhovoru predstavenie úloh a výziev, ktoré UPJŠ spája so svojou participáciou v rámci aliancie európskych univerzít Aurora.
Ďalšou témou stretnutia boli integračné možnosti univerzít v SR, v rámci ktorej bola vyzdvihnutá realizácia workshopu, ktorý 5. apríla 2022 organizovalo Francúzske veľvyslanectvo v SR a MŠVVaŠ SR. Konkretizovaný bol postoj UPJŠ k zlučovaniu univerzít v SR ako nevyhnutnému procesu v budúcnosti slovenského vysokého školstva. Záver rozhovoru bol venovaný konkrétnym informáciám o študijných programoch, v rámci ktorých sa vyučuje francúzsky jazyk. Poukázalo sa na zložitosť situácie v oblasti financovania mobilít študentov FF UPJŠ, ktorí majú kvalitatívne predpoklady pre štúdium na francúzskych vysokých školách.


Študuj na UPJŠ