Prejsť na obsah

Letná škola židovsko-kresťanských štúdií v Košiciach

1minút, 37sekúnd

V dňoch 10. – 13. júla 2022 sa uskutočnil prvý ročník Letnej školy židovsko-kresťanských štúdií v Košiciach. Podujatie sa uskutočnilo v rámci projektu Židovsko-kresťanských štúdií na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v spolupráci s Historickým ústavom SAV, Židovským kultúrnym inštitútom v Bratislave a Filozofickou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá letnú školu  hostila. Podujatia sa zúčastnilo viac ako 20 pozvaných účastníkov, zo židovskej komunity a z kresťanských cirkví, rôznej vekovej štruktúry, ktorí sa aktívne podieľajú na rozvíjaní vzájomnej židovsko-kresťanskej spolupráce.

V rámci programu odzneli vo veľmi priateľskej atmosfére viaceré hodnotné prednášky o interpretácii Svätého písma v judaizme a v kresťanstve. Ďalej odzneli prednášky doplnené diskusiami o ranocirkevnej interpretácii Svätého písma, o rabínskej literatúre a o židovskom práve, o kultúrnom dedičstve ako o médiu dialógu a o súčasnom stave židovsko-kresťanských vzťahov. Účastníci sa tiež dozvedeli, ako napríklad biblisti, rabíni a cirkevní otcovia vysvetľujú  žalm 150 a debatovali o postave gréckokatolíckeho biskupa blahoslaveného Petra Pavla Gojdiča, spravodlivého medzi národmi. Prednášky boli doplnené exkurziou v Kláštore premonštrátov v Jasove a návštevami v košických synagógach, v Dóme sv. Alžbety a v sídle Košickej gréckokatolíckej eparchie. Účastníci mali možnosť osobe sa stretnúť s predsedom ÚZŽNO Richardom Dudom a s košickým arcibiskupom-metropolitom Bernardom Boberom, ktorí vyjadrili nielen radosť, ale aj plnú podporu tomuto podujatiu.

Letná škola židovsko-kresťanských štúdií je súčasťou dlhoročného projektu Otvárame dvere: židovsko-kresťanský dialóg na Slovensku.

Organizátori Letnej školy

Plagát
Program


Študuj na UPJŠ