Prejsť na obsah

Dvanásty ročník Univerzity bez hraníc na UPJŠ v Košiciach

2minút, 33sekúnd

Projekt denného detského tábora Univerzita bez hraníc vzdelával a zabával piatakov a šiestakov základných škôl počas jedného týždňa od 25. do 29. júla 2022. Dvanásteho ročníka sa zúčastnilo spolu 56 detí, z toho päť detí z Centier pre deti a rodiny, čím boli vytvorené rovnaké podmienky na vzdelanie pre všetky deti bez ohľadu na ich životnú situáciu, zázemie a finančné možnosti, ako aj naznačuje samotný názov projektu.

Pre malých vysokoškolákov bol pripravený pútavý kontinuálny program. V pondelok získali praktické ekologické tipy, ktorými môžu prispieť k ochrane životného prostredia, navštívili Múzeum letectva v Košiciach a popoludní sa zoznámili s Fakultou verejnej správy a témou inteligentného a udržateľného mesta. V utorok sa tábor presunul na Lekársku fakultu, kde si deti vyskúšali ošetrovanie poranení, skúmali vírusy a baktérie v laboratóriách a naučili sa správne poskytovať masáž srdca v Centre simulátorovej a virtuálnej medicíny. Na malých sudcov a advokátov sa deti premenili v strede týždňa počas simulovaného súdneho procesu na Právnickej fakulte, navštívili aj Botanickú záhradu UPJŠ, kde sa naučili spoznávať rastliny a stromy. Štvrtok bol venovaný pokusom z chémie a fyziky, logickým úlohám z matematiky a informatiky a napokon stretnutiu s malými aj veľkými plazmi na Prírodovedeckej fakulte. Od utorka do štvrtka sa deti venovali v rámci popoludňajších športových aktivít hľadaniu pokladu pirátov pod dohľadom odborníkov a animátorov z Ústavu telesnej výchovy a športu. Posledný deň strávili deti na Filozofickej fakulte, vyskúšali si historickú dielňu, dozvedeli sa dôležité informácie o digitálnom priestore a v závere dňa čestne zložili sľub ako čerství absolventi Univerzity bez hraníc na slávnostnej promócii za prítomnosti akademických funkcionárov UPJŠ v Košiciach, rodičov a priateľov.  

„Mozaika ponúkaných aktivít je odrazom poctivej prípravy zanietených pedagógov, lektorov či animátorov, za čo im patrí úprimné poďakovanie. Dvanásty ročník detskej univerzity potvrdil skutočnosť, že unikátne vysokoškolské prostredie má svoje čaro, dokáže u detí neustále vzbudzovať túžbu po vedomostiach, podporovať samostatnosť ich myslenia a vytvárať priestor na diskusiu. K vytvoreniu podmienok pre úspešnú realizáciu projektu prispel jej hlavný partner Deutsche Telekom Systems Solutions Slovakia, s. r. o. ako i ďalší partneri, ktorým aj touto formou ďakujeme,“ uviedla koordinátorka projektu Univerzita bez hraníc a vedúca Úseku kancelárie rektora a vzťahov s verejnosťou Mgr. Adriana Sabolová.

Celý program 12. ročníka UBH 
Partneri a sponzori 
Napísali o nás   


Študuj na UPJŠ