Prejsť na obsah

Novovymenované profesorky a profesori UPJŠ v Košiciach

3minút, 1sekúnd

V priestoroch prezidentského paláca vymenovala dňa 18. januára 2022 prezidentka SR Zuzana Čaputová 33 nových profesoriek a profesorov vysokých škôl. „Očakávame, že našim mladým ľuďom budete poskytovať kvalitné vzdelávanie a perspektívu vedeckého výskumu či inej sebarealizácie doma, aby nemuseli odchádzať do zahraničia. Očakávame, že hodnota vzdelania a hlas vzdelanosti aj vďaka vám získa v spoločnosti vážnosť a rešpekt, a že bude ešte aktívnejší tam, kde prichádza k spochybňovaniu vedy, poznania, humanizmu a ľudskosti,“ vyzvala prezidentka.

Prezidentka Čaputová tiež pripomenula význam revitalizácie vzdelávacieho systému, reformu slovenských univerzít a vysokých škôl či podporu kultivovaného dialógu profesorov so svojimi študentami. „Želám vám, aby sa dnešný deň stal začiatkom novej etapy vášho akademického a spoločenského pôsobenia, ktorá prinesie naplnenie vám, vašim vysokým školám, aj celej našej spoločnosti,“ dodala prezidentka Zuzana Čaputová.

Novými profesorkami a profesormi z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sú:

  • prof. PhDr. Lucia Dimunová, PhD.

Profesorka Lucia Dimunová je prednostkou Ústavu ošetrovateľstva Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Vysokoškolské štúdium prvého a druhého stupňa absolvovala v odbore Ošetrovateľstvo na LF UPJŠ. Tituly doktor filozofie, philosopiae doctor a docent získala na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Titul profesorka jej bol udelený v odbore Ošetrovateľstvo.


  • prof. JUDr. Gabriela Dobrovičová, CSc.

Profesorka Gabriela Dobrovičová pôsobí na Ústave Teórie práva Gustava Radbrucha Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach. Doktorkou práv sa stala v roku 1981 na Právnickej fakulte UPJŠ, CSc. v odbore hospodárenie a finančné právo získala na Právnickej fakulte UK v Bratislave (1989) a titul docentky v odbore Teória a dejiny štátu a práva (2005) na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Pôsobila a pôsobí ako členka viacerých vedeckých rád slovenských, českých i poľských právnických fakúlt.  Titul profesorka získala v odbore Teória a dejiny štátu a práva.


  • prof. PhDr. František Šimon, CSc.

Profesor František Šimon pôsobí na UPJŠ v Košiciach od ukončenia vysokoškolského štúdia (FF UK Bratislava) v roku 1973. Zaoberá sa lekárskou terminológiou, jej dejinami a grécko-latinskými medicínskymi textami a zúčastnil sa na prácach na morfematickom slovníku slovenčiny. Tituly doktor filozofie (1977) a docent (1989 a potvrdenie v 2010) nadobudol na FF UK v Bratislave, titul kandidát vied na Jazykovednom ústave Ľudovíta Štúra SAV (1984). Titul profesor získal v odbore Literárna veda.


  • prof. MUDr. Peter Urdzík, PhD., MPH.

Profesor Peter Urdzík je spolugarantom predmetu gynekológia a pôrodníctvo. Doktorom medicíny sa stal v roku 1997 na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2007 úspešne ukončil doktorandské štúdium, habilitoval sa v roku 2011, pričom o rok neskôr získal titul Master of Public Health a mimoriadnym profesorom sa stal v roku 2017. Prof. Urdzík je školiteľom vo viacerých zdravotníckych špecializačných študijných programoch a uverejnil viac ako 190 publikácií. Titul profesor získal v odbore Gynekológia a pôrodníctvo.

Novovymenovaným profesorom srdečne blahoželáme!

Viac informácii: prezident.sk
Zdroj fotografie: prezident.sk

 


Študuj na UPJŠ