Prejsť na obsah

Veľvyslanec Iránskej islamskej republiky na UPJŠ v Košiciach

1minút, 31sekúnd

Dňa 14. decembra 2021 prijal rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc., delegáciu veľvyslanectva Iránskej islamskej republiky (IIR) v Rakúsku (akreditovaného veľvyslanectva pre SR) na čele s jeho excelenciou  Abbasom Bagherpourom Ardekanim, radcom pre záležitosti Slovenskej republiky na veľvyslanectve IIR Davoudom Rezaeim a prekladateľom Aydinom Rahom. Návštevu veľvyslanca Ardekaniho privítala spoločne s rektorom Pavlom Sovákom prorektorka pre zahraničné vzťahy a mobilitu, doc. Ing. Silvia Ručinská, PhD.

Prof. Pavol Sovák veľvyslancovi IIR Ardekanimu predstavil Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach ako modernú výskumnú inštitúciu, ktorá poskytuje vzdelanie slovenským i zahraničným študentom, medzi ktorých patrí aj 18 členná skupina vysokoškolských poslucháčov z Iránu (16 na Lekárskej a 2 na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ). Na druhej strane, jeho excelencia Abbas Bagherpour Ardekani priblížil otvorenosť iránskeho univerzitného prostredia pre štúdium zahraničných študentov, možnosti partnerstva podobne zameraných slovenských a iránskych vysokých škôl. V rámci UPJŠ (CIB TIP UPJŠ) už prebehla úspešná paleontologická expedícia v spolupráci s iránskou stranou.

„Jeho excelencia na svojej prvej návšteve Košíc poctila svojou prítomnosťou aj našu univerzitu. Už predchádzajúca kooperácia s iránskymi partnermi sa ukázala ako mimoriadne plodná a pre obe strany prínosná, čo nám umožňuje stavať na solídnych základoch. Ďalšia inštitucionálna spolupráca s univerzitami z IIR bude zo strany UPJŠ vítaná, keďže vedecký výskum by nemal poznať fyzické, ideologické či ďalšie hranice,“ zhodnotil návštevu veľvyslanca Ardekaniho rektor univerzity, prof. Sovák.


Študuj na UPJŠ