Prejsť na obsah

Ústav experimentálnej medicíny skúma črevný mikrobióm

1minút, 17sekúnd

Výskumný tím Ústavu experimentálnej medicíny sa venuje výskumu črevného mikrobiómu človeka. Je známe, že mikroorganizmy osídľujúce dolnú časť tráviaceho traktu človeka tvoria komplexné spoločenstvá a zohrávajú mimoriadne významnú úlohu v regulácii funkcií hostiteľského organizmu.  Podľa aktuálnych poznatkov môže byť dlhodobá nerovnováha črevného mikrobiómu spojená s rozvojom chronických chorôb.

Vedením multidisciplinárneho tímu je poverená RNDr. Izabela Bertková, PhD., ktorá spolu s výskumnými pracovníkmi (MVDr. Emília Hijová, PhD., RNDr. Jana Štofilová, PhD., Mgr. Ľuboš Ambro, PhD., RNDr. Zuzana Guľašová, PhD., RNDr. Zdenka Hertelyová, PhD., RNDr. Anna Kamlárová, PhD., RNDr. Monika Kvaková, MVDr. Gabriela Mojžišová, PhD., MVDr. Ladislav Strojný, PhD., RNDr. Veronika Benetinová, PhD.) sa zameriavajú na štúdium úlohy črevného mikrobiómu v patogenéze rôznych chorôb a možnostiach jeho modulácie za účelom efektívnej prevencie a terapie. Pri výskume spolupracujú s klinickými pracoviskami aj súkromnou sférou v snahe implementovať aplikovať získane poznatky do praxe.

Pracovisko aktuálne rieši APVV a VEGA projekty zamerané na črevné zápalové ochorenia, obezitu a kardiovaskulárne ochorenia, parkinsonovú chorobu, projekt Ministerstva zdravotníctva venujúci sa infekčnej klostridíovej kolitíde (2019/34-UPJŠ-6) a dva projekty Dlhodobého strategického výskumu zamerané na vývoj inovatívnych funkčných potravín a výživových doplnkov  (313011V336 a NFP T288).


Študuj na UPJŠ