Prejsť na obsah

Martina Babinčáková

3minút, 56sekúnd

Ročník, študijný program: 3.ročník Bc., Anglický jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: zimný semester 2022/2023
Prijímajúca inštitúcia: Universidad Pablo de Olavide
Krajina: Španielsko

Už keď som bola na strednej škole, hovorila som si, že raz keď pôjdem na výšku, určite chcem skúsiť Erasmus! Aj keď korona a srdcové záležitosti trošku zahrali do karát, nenechala som tento svoj „sen“ len tak. Prihlásila som sa teda na mobilitu, vybrali ma a išla som!

Strávila som zimný semester v krásnej, slnečnej Seville, v srdci španielskej Andalúzie. Aj keď v mojich predstavách vyzeralo všetko lákavo a jednoducho, nebolo to také ľahké. Pripravovanie všetkých dokumentov, hľadanie ubytovania, leteniek, prihlasovanie na predmety – to všetko som pokladala za najťažšiu časť, no tá pre mňa prišla až na mieste. Milujem cestovanie, no prvé dva týždne mobility boli pre mňa dosť náročné. Ísť na výlet je jedna vec, no uvedomiť si, že teraz žijem sama v cudzej krajine, bez rodiny a kamarátov, je druhá vec. Aj preto som sa prvý týždeň veľmi chcela vrátiť domov, no vďaka podpore mojich najbližších som si povedala, že už keď som o tom tak snívala, nemôžem sa len tak dať odradiť. Pre niekoho sú začiatky ťažké, iní si začnú hneď užívať. Odporúčam teda zvážiť si, či to sám/a vo svete zvládneš, postarať sa o všetko, byť sám/a za seba. Všetko sa dá samozrejme zvládnuť a nech ťa to neodrádza od myšlienky ísť na Erasmus! 🙂 Veľmi rýchlo si tam nájdeš nových kamarátov, ktorí Ti pomôžu a podržia Ťa! Veď aj oni prišli sami do cudzej krajiny a potrebujú podporu.

 Ako plusy mobility vnímam to, že som sa viac osamostatnila, zlepšila sa v angličtine a španielčine, chodila na rôzne výlety – počas jedného Erasmu som navštívila 3 rôzne krajiny! Našla som si nových kamarátov z celého sveta, no paradoxne som sa najviac skamarátila s našimi krajanmi. 🙂 Slováci sa nájdu všade.

Čo sa týka školy, zažila som vyučovanie v obrovskom kampuse, kde sú všetky fakulty pokope. Palmy a pomarančovníky na každom kroku. Veľmi sa mi páčila univerzitná knižnica, kde som mohla počas voľných hodín študovať. Hodiny boli praktickejšie ako u nás. Robili sme rôzne projekty, pozerali filmy a videá, ku ktorým sme mali rôzne cvičenia. Taktiež viac dbali na štúdium aj ďalšieho cudzieho jazyka (na výber mali nemecký, francúzsky, anglický, taliansky, arabský).

Za mínusy pokladám to, že škola mala na výber veľmi málo predmetov v angličtine. Na to, že to bol odbor prekladateľstvo a tlmočníctvo, len tri predmety boli v anglickom jazyku, zvyšné boli v španielčine alebo to boli cudzie jazyky (v mojom prípade nemčina). Takže som sa musela popasovať aj s predmetmi v jazyku, ktorý som ovládala tak na úrovni A2. Taktiež nemali tlmočnícke a prekladateľské predmety ako máme my. Termíny skúšok sú vopred dané a všetky som mala vo forme písaných testov. Nevýhoda je to, že ak skúšku neurobíš na prvýkrát, opravný termín je až v júni.

Sevilla je druhé najhorúcejšie mesto v Španielsku (myslím, že aj v Európe) a preto ešte aj koncom októbra sme mali 30°C. V zime tam však nekúria, čiže v škole aj v byte bolo chladno a vlhko. Treba teda počítať aspoň s dekou, či ohrievačom. Keďže je to južanský národ a slnko vychádza neskôr ako u nás, všetko je tam časovo posunuté cca o 2 hodiny neskôr. Potraviny otvorené od 9/10 ráno, v nedele zatvorené a nočný kľud tak najskôr o polnoci.

Celkovo tento zážitok hodnotím skvelo a som rada, že som sa Erasmu zúčastnila! Všetko má svoje plusy a mínusy, no myslím, že takýto študijný pobyt Ti toho viac dá ako keby vzal. Je to skvelá príležitosť, ktorú treba využiť kým študuješ. Mám krásne spomienky a zážitky, na ktoré budem vždy rada spomínať. 🙂


Študuj na UPJŠ