Prejsť na obsah

Zuzana Knižková

7minút, 38sekúnd

Ročník, študijný program: 3. roč. Bc., Anglický jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: ZS 2020/ 21
Prijímajúca inštitúcia: University of Gdańsk
Krajina: Poľsko

Môj Erasmus sa začal celkom netradične. Pár týždňov po obdržaní pozitívnych výsledkov výberového konania, sa objavil malý háčik – celosvetová pandémia. Študenti, ktorí začiatkom februára vycestovali na svoj Erasmus, boli nútení sa vrátiť po necelých dvoch mesiacoch domov. Vidina Erasmu sa so zhoršujúcou sa situáciou vo svete a novými komplikáciami zdala menej a menej reálna. Trpezlivosť a vytrvalosť ma však neopustili a vďaka týmto skvelým vlastnostiam a štipke odvahy, sa mi podarilo zotrvať v rozhodnutí mobilitu absolvovať a v zimnom semestri vycestovať.

Po príchode mi bol pridelený „buddy“, ktorý mi mal pomáhať, keby som náhodou niečo potrebovala. Prostredníctvom tej mojej, ktorú som na prvom stretnutí videla prvý a posledný raz, som sa reťazovo od jednej novej známosti dostala k príjemnej skupinke, ktorú tvorili Španieli, Taliani a dve Češky, a s ktorou som prežila krásne chvíle na rôznych výletoch, paintballe a taktiež počas pravidelných večerí, ktoré sme spolu varili buď u niekoho v byte, alebo striedavo na dvoch súkromných internátoch. Spoznala som tradičné kuchyne iných krajín a na oplátku sme, spolu s mojim priateľom, pripravili pre našich nových kamarátov tradičné slovenské bryndzové halušky, ktoré mali veľký úspech.

Poľsko ako destinácia Erasmu, je v súčasnej situácii veľkou výhodou, keďže na Slovensku je stav oveľa horší a opatrenia pre obmedzenie šírenia vírusu obmedzujú aj pohyb človeka kdekoľvek. V Poľsku sú síce zatvorené reštaurácie, no je tu toľko pamiatok, múzeí a tiež prírodných krás, ktoré môžeme kedykoľvek navštíviť, že nám zavreté reštaurácie neprekážajú. Erasmus nie je len o zábave v bare. Treba využiť každú voľnú chvíľu a vydať sa spoznávať okolie, najlepšie s novými priateľmi.

Ak váhate, či ísť na Erasmus alebo nie, tak určite choďte. Mne sa predstava dlhodobého odchodu do zahraničia, kde budem nútená komunikovať s novými ľuďmi a v angličtine (ktorú mimochodom študujem), vôbec nepozdávala. Bola som až príliš hanblivá a svojim spôsobom tak trochu strachopud, keď došlo k stretnutiu s novými ľuďmi. Až môj extrovertný priateľ ma presvedčil, aby sme Erasmus skúsili spolu. Vyšla som zo svojej komfortnej zóny viac ako som bola ochotná pripustiť a musím povedať, že sa vyplatilo. Hanblivosť a strach z chýb pri rozprávaní v anglickom jazyku sa takmer úplne vytratili a aj napriek tomu, že sa v hovorenej angličtine ešte určite potrebujem zlepšiť, sa nemám problém zapájať do debát. Erasmus je neskutočne obohacujúca skúsenosť, ktorá mňa ako osobnosť posunula z hanblivej myšky k niekomu, kto nemá problém komunikovať s kýmkoľvek a taktiež mi pomohla naučiť sa rýchlo sa adaptovať na nové situácie, či prostredie a rýchlo riešiť akékoľvek problémy, ktoré môžu nastať. A z „nechcem ísť na Erasmus za žiadnu cenu“ sa stalo „jeden semester je málo, zostaňme aj počas letného“. Tak sme zostali 😊.

Na Erasmus som vycestovala spolu s priateľom, ktorý študuje na inej fakulte. Pre nás ako pár, predstavoval spoločný Erasmus viacero komplikácií navyše, ako napríklad hľadanie vhodnej destinácie, aby sme boli spolu v jednom meste, s tým spojené hľadanie spoločného ubytovania a taktiež podrobné informovanie sa o predmetoch na zahraničnej škole, ktoré by sme si každý dokázali navoliť tak, aby vyhovovali našim fakultám, a tým pádom sa náš pobyt mohol vôbec uskutočniť. Voľba číslo jeden preto padla k nohám poľskému mestu Gdańsk, kam nás našťastie prijali oboch.

Tipy:

  1. Ubytovanie

Čo sa týka ubytovania, určite Vám viacero študentov poradí, že ak neplánujete zostať na internátoch ponúkaných univerzitou, alebo ak nemáte túto možnosť, či sa rozhodnete vycestovať ako pár, treba ho hľadať pár mesiacov vopred a informovať sa, či ešte majú voľné izby, ceny a pod.

My sme sa ubytovali na súkromnom internáte YOUNIQ, pretože bol jediný, ktorý bol ochotný ubytovať nás len na jeden semester. Čo sme však nečakali – po príchode k internátu s ťažkými kuframi v každej ruke, sme zistili, že internát je úplne nový a stále na ňom pracujú robotníci (celá budova bola ohraničená plotom). Kým dokončili našu izbu a ubytovali nás v nej, sme sa museli vyspať 3 noci v oveľa menšej izbe.

Taktiež, treba sa informovať vopred, či sa na izbách nachádzajú kuchynské potreby, posteľné obliečky a paplóny s vankúšmi; a všeobecne aké spotrebiče zahŕňa zariadenie izieb.

Nasledujúce tipy sa týkajú výhradne Poľska:

  • Anglický jazyk

Väčšina Poliakov nevie anglicky, takže sa treba pripraviť na to, že sa musíte snažiť naučiť pár hlavných fráz v poľštine, pretože aj napriek tomu, že sme susedný štát a rovnaká jazyková skupina, a že ste si sem tam zabehli na nákupy za hranicu, kde ste s tým problém nemali, tu na severe, sa Poliaci ani len nesnažia porozumieť slovenčine. Namiesto toho Vám povedia, aby ste sa Vy naučili po poľsky.

  • Riešenie problémov a dokumentácie

Poliaci majú na všetko čas. Potrebujete zoznam predmetov, aby ste si vedeli zostaviť Learning Agreement? Neviete ho nájsť na webovej stránke? Musíte napísať koordinátorovi v Poľsku, no nie vždy máte istotu, že Vám vôbec odpovie. Rovnaké to je s následným podpísaním tohto, alebo akéhokoľvek dokumentu a riešením akéhokoľvek problému. Rada – hlavne nemať stres, všetko sa vyrieši. Aj napriek takémuto prístupu, sú Poliaci veľmi ústretoví a nakoniec vždy pomôžu.

  • Obchody v nedeľu

Všetky obchody tu sú v nedele zatvorené (okrem tých označených ako ‚niedziele handlowe‘, čo sú výnimky pred niektorými veľkými sviatkami, ale dokopy je ich asi len 7 v celom roku), vrátane supermarketov a potravín. Jedinou záchranou je sieť obchodíkov Žabka, ktoré vyzerajú presne ako ‚obchodná‘ časť každej čerpacej stanice. Dokonca ponúkajú rýchle jedlo v podobe hotdogov, hamburgerov a pod., ktoré sú mimochodom naozaj chutné a veľmi lacné.

  • Gdańsk – SKM

Gdańsk je súčasťou‚ trojmiasta‘ Gdańsk-Sopot-Gdynia. Trojmesto sa tomuto spojeniu hovorí preto, lebo sa tieto tri mestá nachádzajú hneď vedľa seba a tak vytvárajú ilúziu jedného veľkomesta. Najrýchlejším spôsobom dopravy, ak sa chcete presúvať medzi nimi, je Szybka Kolej Miejska (skrátene, SKM), čo je vlastne vláčik, ktorý sa tvári ako rýchla električka na klasickej vlakovej trati. Výhodou je nie len rýchlosť, ale aj cena jednosmerného lístka, ktorá je takmer rovnaká ako cena jednorazového lístka na klasickú MHD.

  • Vlaky

Ak plánujete v Poľsku výlet vlakom, je potrebné kupovať lístky aspoň deň-dva vopred (ak nie viac), v závislosti akým vlakom plánujete cestovať a kam, pretože cena lístka je premenlivá a môže sa stať, že ak si potrebujete kúpiť lístok zo dňa na deň, môže Vás stáť aj 2-3x viac ako keby ste ho kupovali v predstihu.

! Tip na záver: Papierov na vyplnenie a podpísanie je neskutočne veľa, no nenechajte sa tým odradiť a určite vytrvajte! Erasmus je zážitok, na ktorý budete spomínať ešte veľmi dlho a môžete si počas neho nájsť naozaj dobrých kamarátov, ktorí s Vami budú plánovať aj letnú dovolenku 😉. !


Študuj na UPJŠ