Prejsť na obsah

Stredoškolský simulovaný súdny proces

1minút, 17sekúnd

Gymnazistov na simulovaný súdny proces na Krajskom súde v Košiciach pripravovali naši klinikári.

Dňa 4. apríla 2019 zorganizovalo Pracovisko právnych kliník na Krajskom súde v Košiciach stredoškolskú súťaž v simulovanom súdnom pojednávaní.  Za úspešnou prípravou stredoškolákov zo  štyroch košických gymnázií stoja naše študentky a študenti Street law kliniky, ktorí ich na súťaž pripravovali počas dvoch semestrov akademického roka 2018/2019.

Predmetom pojednávania bola žaloba na ochranu osobnosti a súťaž prebiehala v dvoch pojednávacích miestnostiach za prítomnosti sudkýň z Okresného súdu Košice II a Krajského súdu v Košiciach. Celé podujatie otvoril predseda Okresného súdu Košice II. JUDr. Adrián Pažúr, s ktorým Pracovisko právnych kliník dlhoročne spolupracuje. Podujatia sa zúčastnilo viac než 60 stredoškolákov,  z toho aktívne cca 35 študentov z Gymnázia Trebišovská 12, Gymnázia M. R. Štefánika, Gymnázia Park Mládeže 5 a Premonštrátskeho gymnázia v Košiciach.  Po skončení pojednávaní gymnazisti obdržali osvedčenia o oslovovaní programu Street law/ Právo na každý deň podpísané dekanom našej Právnickej fakulty.

Street law simulovaný súdny proces je výsledkom dlhoročnej spolupráce Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, Právnickej fakulty, prostredníctvom Pracoviska právnych kliník, košických gymnázií a košických súdov.

 


Študuj na UPJŠ